Nopeita tuloksia low codella: kokemuksia Outsystems-projekteista
Aitomation on toiminut OutSystems-toteutuksien tarjoajana jo vuodesta 2019, ja tänä aikana niin OutSystemsin tunnettavuus kuin low code -kehityksen kysyntä on kasvanut huimasti asiakkaiden keskuudessa. Olen toiminut projektipäällikkönä, tuoteomistajana ja scrum masterina useammassa OutSystems-projektissa, ja voin itsekin todeta, että OutSystemsin ja low code -kehityksen hyödyt eivät ole liioiteltuja. Jo parissa viikossa on mahdollista saada näkyviä tuloksia monimutkaisemmistakin toteutusprojekteista, mahdollistaen nopean palaute- ja korjaussyklin.
Miksi low code?
Low code -kehityksen hyödyistä puhuttaessa usein nousevat esille mm.
Miten nämä yllä olevat kuvaukset sitten käytännössä toteutuvat? Oma kokemukseni on, että nopeiden tulosten saaminen kustannustehokkaasti vaatii sitoutumista niin asiakkaalta kuin projektitiimiltäkin.
Yleisimmät sudenkuopat
Nopeatempoisissa kehitysprojekteissa tärkeää on, että määrittelytyö tehdään yhdessä asiakkaan kanssa ja sovitusta laajuudesta pidetään kiinni. Ketterän kehityksen luonteeseen kuuluu iteraatiot, mutta on myös tärkeää tunnistaa elementit, jotka eivät kuulu alkuperäiseen laajuuteen.
Olen myös pari kertaa törmännyt tilanteeseen, jossa kehitys jää hetkellisesti niin sanotusti junnaamaan paikalleen sen takia, että toisen osapuolen kalenterit ovat täynnä ja yhteistä aikaa ei löydy avointen asioiden käsittelyyn. Näitä tilanteita tapahtuu useimmiten silloin, kun sidosryhmiä on useampi. Kustannustehokkuutta silmällä pitäen kehityksen pitäisi edistyä koko ajan sujuvasti.
Nostankin tässä kohtaa esille myös testaamisen tärkeyden. Paras henkilö testaamaan kehitettävän sovelluksen on sovelluksen tuleva käyttäjä. Kehitystiimi pystyy hoitamaan testauksen aina tiettyyn pisteeseen, mutta lopulta tärkein palaute tulee aina niiltä henkilöiltä, jotka tulevat käyttämään kehitettävää sovellusta. Niin sanotun happy flow:n rakentaminen on usein suoraviivaista ja kehitys saattaa tulla nopeastikin valmiiksi, mutta testatessa on tärkeää pyrkiä löytämään ne rajatapaukset, jotka pahimmillaan saattavat hajottaa koko prosessin – vaikka tapahtuisivatkin vain kerran sadasta.
Onnistunut OutSystems-projekti
OutSystemsillä kehittäessä projektien kestot vaihtelevat yleensä parista viikosta muutamaan kuukauteen. Puhuttaessa lyhyen aikavälin kehitystyöstä, on tärkeää, että osapuolet kommunikoivat avoimesti ja esimerkiksi asiakkaan tuoteomistaja on tarpeen mukaan saatavilla koko projektin elinkaaren ajan. Jotta kustannukset pystytään pitämään matalina, on tärkeää päästä edistämään kehitystä tasaisesti ja saada nopeaa palautetta demojen sekä testauksen kautta.
Hyvä käytäntö on, että jo ennen projektin aloitusta säännölliset varaukset laitetaan kalentereihin ja roolitukset sovitaan asiakkaan kanssa. Kaikki projektitiimin jäsenet myös sitoutuvat käymään sovituissa palavereissa. Tämä edellyttää sitä, että palavereissa on vain tarvittavat henkilöt paikalla ja agendasta sekä aikataulusta pidetään kiinni, jotta tekeminen pysyy tehokkaana.
Roolissani projektipäällikkönä en voi myöskään tarpeeksi korostaa kehitystiimin yhteistyön tärkeyttä onnistuneessa projekteissa. On ollut hienoa huomata, kuinka monimutkaisemmatkin ongelmat ratkeavat yleensä nopeasti, kun kehittäjät miettivät ratkaisua yhdessä.
Käy lukemassa tarkempaa tietoa Aitomationin toteuttamista OutSystems-projekteista: https://www.aitomation.fi/outsystems-ratkaisut
Artikkelin kirjoittaja: Eliisa Uusitalo, projektipäällikkö, Aitomation