Power Platform -julkistusten satoa Microsoft Build 2022 -tapahtumasta

Microsoft Power Platform -uutuuksia

Microsoft julkisti sovelluskehittäjille suunnatussa Build 2022 -konferenssissaan 24.-26.5.2022 lukuisia uutuuksia, jotka ovat tulossa low-code -kehitysalustaan Microsoft Power Platformiin.

Power Pages

Power mikä…? No yksi kohokohta Build-julkistuksissa tosiaan on uusi low-code -verkkosivustojen kehitysalusta Power Pages, jolla yritykset voivat nopeasti saada käyttöön uuden verkkosivuston ja helposti räätälöidä sen omiin tarpeisiinsa. 

Huomattavaa on, että Power Pages ei ole aivan uusi kokonaisuus, vaan pohjautuu jo aiemmin pitkään käytössä olleeseen Power Apps -komponenttiin nimeltä  Power Apps Portals, jolla taas on varsin pitkä historia useammalla eri nimellä jo Dynamics CRM-ajoilta vuodesta 2009 – joten pohjalla on yli 10 vuoden aikana hyväksi todettu teknologia. 

Power Pagesin kohdalla kyseessä ei ole kuitenkaan missään nimessä pelkkä uudelleenbrändäys, vaan Microsoft on mm. tuonut Power Pagesiin täysin uudet Design Studion ja Templates Hubin. Myös liitäntöjä kehitystyökaluihin, kuten Azure DevOps ja GitHub, on tuotu mukaan. Tietoturva- ja hallintotyökaluja on niin ikään parannettu. 

Tämä julkaisu tekee nyt Power Pagesista itsenäisen osan Power Platform -tuoteperhettä mm. Power Apps, Power Automate ja Power BI rinnalla. Kaikki edellä mainitut ominaisuudet ovat tällä hetkellä preview-vaiheessa. Ainoa yleisesti saatavilla oleva (GA) ominaisuus on integroituminen Microsoft Dataverseen, joka Power Apps Portalsissa olikin se avainjuttu.

Power Apps

Toinen erittäin mielenkiintoinen lisäominaisuus on Power Apps Express Design, joka on myös preview-vaiheessa. Tällä uutuudella voi yksinkertaisesti ladata äppinsä käyttöliittymän graafisen suunnitelman Figmasta, PowerPointista, PDF:stä, kuvakaappauksena tai vaikka käsin piirrettynä kuvana! 

Power Apps Express Design hyödyntää Azure Cognitive Services -objektientunnistusmalleja muuntaakseen ladatun suunnitelman toimivaksi käyttöliittymäksi. Microsoft julkisti myös Figma UI Kitin, jonka avulla voi Figmaa käyttämään tottunut UI-suunnittelija tuottaa helposti Power Apps -yhteensopivia suunnitelmia.

Power BI

Power BI -käyttäjiäkään ei ole unohdettu. Power BI Datamart on Power BI Premiumiin sisältyvä uusi preview-vaiheen itsepalveluominaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat yhdistellä omia tietojaan ilman IT-tiimien apua. Ensimmäistä kertaa myös ei-kehittäjillä on mahdollisuus rakentaa itselleen relaatiotietokanta analytiikkaa varten ilman riviäkään koodia. Tämä on tärkeä askel avaimet käteen -periaatteella toimivan tietovarastoratkaisun rakentamisessa suoraan Power BI:ssä.

Power Automate

Power Automate -puolella valvomaton robottiprosessiautomaatio (unattended RPA) ja virtuaalikoneet (VM) ovat nyt preview-vaiheessa. Azuressa pyörivissä virtuaalikoneissa (kuten Windows 365) voidaan käyttää Power Automaten sisäänrakennettua automaattista RPA-työnkulkujen käyttämän VM-kapasiteetin skaalausta (auto-scale) ylös- tai alaspäin aina tarpeen mukaan.

Lisäksi Power Automatessa on uusi preview-vaiheessa oleva integraatio Process Advisoriin, joka tarjoaa mahdollisuuden tehdä prosessianalytiikkaa Cloud Flow -työnkuluille.

Power Virtual Agents

Tuleva Power Virtual Agents -päivitys yhdistää sen Azure Bot Framework Composeriin ja mahdollistaa low-code – ja pro-code -kehittäjien yhteistyön bottikehityksessä.

Tässäpä muutamia poimintoja Microsoft Build 2022 Power Platform-julkistuksista. Katso lisää tietoa näistä Power Platform – ja muista Build 2022 -uutuuksista MICROSOFT BUILD BOOK OF NEWS:ista.

Pekka Sahlsten, Microsoft liiketoiminta ja toimitukset

Lue meistä lisää LinkedIn-sivultamme klikkaamalla alla olevaa kuvaketta!